Listy a plody morušovníku pro králíky

Vybrat stravu pro svého domácího mazlíčka není jen tak. A už vůbec ne pro králíky. Někdo to však neřeší a krmí králíky vším, co se mu líbí. Ovšem neuvědomuje si, že ani králíci nemohou jen tak všechno. Něco je pro ně lepší a něco zase horší. Co je, ovšem pro králíky rozhodně skvělá strava jsou listy a plody morušovníku.

Ale co to vlastně ten morušovník je?

Morušovník neboli Morus má plody ovoce nazývané moruše a jsou velmi podobné ostružině, proto si je mnoho lidí dokáže splést. Morušovník však není keř, ale strom. To je jediné, jak je dokážete od sebe rozeznat. 

Krmit můžeme nejen plody, ale i listy

Čím tedy vlastně mohu králíky krmit. Z morušovníku nemusíte využít pouze plody morušovníku. I listy mají pro králíky skvělý význam, ať už jsou čerstvé, nebo sušené. Řeknete si, ale kde budu takový morušovník hledat, vždyť ten neroste všude. A na to je jednoduchá odpověď, nejlepší je pořídit si listy a plody sušené.

Má morušovník pro králíky vůbec nějaký přínos

No, samozřejmě a nevěřili byste jaký. Nejen, že plody obsahují mnoho minerálů a tím nejvýznamnějším je železo. Moruše obsahují také fosfor, hořčík, vápník. A to není vše, plody ť už sušené nebo čerstvé obsahují velké množství vitamíny C a K. V malém množství pak vitamín B. Je to vlastně skvělý pamlsek pro vaše králíky.

Listy jsou velmi zdravé a jedná se o skvělý doplněk stravy pro vaše králíky. Obsahují velkou část vlákniny a ta pomáhá pohybu střev a správnému trávení králíků. A jako bonus si králíci o stonky listů mohou krásně obrousit zoubky. Listy můžete přidávat do sena či jiného krmení a tím budou mít vaši králíci pestřejší stravu.

 

Pokud tedy chcete králíkům dopřát nějakou tu dobrotu a myslíte na jejich zdraví, tak neváhejte. Listy a plody morušovníku jsou skvělou volbou, jak obohatit králíkům stravu a uvidíte, jak moc si to zamilují.