Je kopřiva prospěšná pro vašeho králičího mazlíčka?

Jste chovatelé králíků nebo máte králíčka jako svého domácího mazlíčka pro radost a přemýšlíte, jak mu obohatit jeho jídelníček? V tom případě svému mazlíčkovi zkuste jednou za čas do krmení přidat kopřivu, uvidíte, že bude mít mnoho blahodárných účinků na jeho zdraví.

Všichni, kdo se starají o králíky moc dobře vědí, že vyvážená strava by se měla skládat z kombinace čerstvého sena, čerstvé zeleniny, malého množství ovoce a vhodného králičího krmiva, které obsahuje všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály. Zelenina je důležitou součástí jejich jídelníčku, ale ovoce by se jim mělo podávat pouze v malém množství spíš jako pamlsek. Zejména seno je základní součástí králičí stravy, které je důležité pro zdraví jejich trávicího systému. A právě do zmíněného krmiva či sena můžete přidat i kopřivu. 

Kopřiva je pro králíky zdravou součástí stravy, jelikož obsahuje vlákninu, vitamíny, zejména A, C, K a minerály jako je železo a vápník. Obsažená vláknina pak podporuje zejména trávení a pomáhá jako prevence zácpy u zvířat. Vysoký obsah vitamínu C pak u králíků podporuje jejich imunitu a přirozenou obranyschopnost. Některé složky z kopřivy v sobě mají i možné antioxidační vlastnosti a chrání tak buňky před volnými radikály.

Vždy je však potřeba myslet na to, aby kopřiva pocházela a byla sbírána z „čistých“ míst, což znamená z přírody, která není znečištěna pesticidy a chemikáliemi. Jak je však známo, nic se nemá přehánět, a proto by kopřiva měla být do stravy přidávána jen jako její doplněk, ne hlavní složka potravy. Časté podávání kopřivy však může mít i opačné účinky a váš králíček by pak mohl mít v sobě více látek, které by pro něj mohly být škodlivé. V případě alergické reakce na kopřivu okamžitě přestaňte králíkovi kopřivu přidávat do krmení a navštivte veterináře.